Обавештење о колачићима

Портал МОЈА СРЕДЊА ШКОЛА користи колачиће (енг. "cookies"). Неопходни колачићи омогућавају да се садржај страница прилагоди потребама корисника.
Аналитички колачићи се користе за анализу коришћења услуга ради унапређења корисничког искуства.
Kликом на "Прихватам" дајете сагласност за коришћење колачића у сврхе наведене изнад.
Подешавања колачића можете променити у било ком тренутку.

Obaveštenje o kolačićima

Portal MOJA SREDNJA ŠKOLA koristi kolačiće (eng. "cookies"). Neophodni kolačići omogućavaju da se sadržaj stranica prilagodi potrebama korisnika.
Analitički kolačići se koriste za analizu korišćenja usluga radi unapređenja korisničkog iskustva.
Klikom na "Prihvatam" dajete saglasnost za korišćenje kolačića u svrhe navedene iznad.
Podešavanja kolačića možete promeniti u bilo kom trenutku.

Obaveštenje o uslovima prikupljanja i obradi podataka o ličnosti korisnika portala Moja srednja škola

Обавештење о условима прикупљања и обради података о личности корисника портала Моја средња школа

Ovo obaveštenje se daje u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti („Sl. glasnik RS”, br. 87/18 u daljem tekstu: Zakon) radi Vašeg upoznavanja sa uslovima prikupljanja i dalje obrade podataka o ličnosti koju vrši Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (u daljem tekstu: Ministarstvo), sa sedištem u Beogradu, Nemanjina 22–26, kao rukovalac podataka.

Ово обавештење се даје у складу са Законом о заштити података о личности („Сл. гласник РС”, бр. 87/18 у даљем тексту: Закон) ради Вашег упознавања са условима прикупљања и даље обраде података о личности коју врши Министарство просвете, науке и технолошког развоја (у даљем тексту: Министарство), са седиштем у Београду, Немањина 22–26, као руковалац података.

Portal Moja srednja škola predstavlja pristupnu tačku koja Vam omogućava da izvršite elektronske usluge u vezi sa prijemnim ispitom, završnim ispitom i upisom u srednje škole za školsku godinu 2021/2022, za škole čiji su osnivači Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave sa izuzetkom muzičkih, baletskih i škola za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

Портал Моја средња школа представља приступну тачку која Вам омогућава да извршите електронске услуге у вези са пријемним испитом, завршним испитом и уписом у средње школе за школску годину 2021/2022, за школе чији су оснивачи Република Србија, аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе са изузетком музичких, балетских и школа за ученике са сметњама у развоју и инвалидитетом.

Ministarstvo u okviru svojih zakonom propisanih nadležnosti i ovlašćenja iz člana 36, 36a i 38. Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju („Službeni glasnik RS”, br. 55/13, 101/17, 27/18 – dr. zakon i 6/20) i člana 177. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Službeni glasnik RS", br. 88/17, 27/18 – dr. zakon, 10/19 i 6/20) putem portala Moja srednja škola (mojasrednjaskola.gov.rs) Vam omogućava da:

Министарство у оквиру својих законом прописаних надлежности и овлашћења из члана 36, 36а и 38. Закона о средњем образовању и васпитању („Службени гласник РС”, бр. 55/13, 101/17, 27/18 – др. закон и 6/20) и члана 177. Закона о основама система образовања и васпитања ("Службени гласник РС", бр. 88/17, 27/18 – др. закон, 10/19 и 6/20) путем портала Моја средња школа (mojasrednjaskola.gov.rs) Вам омогућава да:

  • Prijavite učenika za polaganje prijemnog ispita za proveru posebnih sposobnosti
  • Пријавите ученика за полагање пријемног испита за проверу посебних способности
  • Budete obavešteni o postignućima učenika na prijemnom ispitu za proveru posebnih sposobnosti (preliminarni i konačni rezultati)
  • Будете обавештени о постигнућима ученика на пријемном испиту за проверу посебних способности (прелиминарни и коначни резултати)
  • Budete obavešteni o postignućima učenika na završnom ispitu (preliminarni i konačni rezultati)
  • Будете обавештени о постигнућима ученика на завршном испиту (прелиминарни и коначни резултати)
  • Podnesete prigovor na preliminarne rezultate završnog ispita
  • Поднесете приговор на прелиминарне резултате завршног испита
  • Iskažete opredeljenje učenika za upis u srednju školu (lista želja)
  • Искажете опредељење ученика за упис у средњу школу (листа жеља)
  • Budete obavešteni o raspodeli učenika za upis u srednju školu na osnovu postignuća tokom školovanja, postignuća na prijemnom ispitu i postignuća na završnom ispitu
  • Будете обавештени о расподели ученика за упис у средњу школу на основу постигнућа током школовања, постигнућа на пријемном испиту и постигнућа на завршном испиту
  • Prijavite učenika za upis u srednju školu
  • Пријавите ученика за упис у средњу школу
Politika privatnosti

U svrhu sprovođenja opisanih aktivnosti predmet obrade su lični podaci o učeniku (šifra učenika, ime i prezime, jedinstveni matični broj građana ‒ JMBG) i lični podaci o roditelju / drugom zakonskom zastupniku (ime i prezime, adresa elektronske pošte, kontakt telefon).
Svrha obrade podataka na portalu Moja srednja škola je utvrđivanje činjenica neophodnih u postupku upisa učenika u srednju školu, a u skladu sa članom 19. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Službeni glasnik RS", br. 88/17, 27/18 – dr. zakon, 10/19 i 6/20), odnosno članom 33, 36, 36a i 38. Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju („Službeni glasnik RS”, br. 55/13, 101/17, 27/18 – dr. zakon i 6/20).

У сврху спровођења описаних активности предмет обраде су лични подаци o ученику (шифра ученика, име и презиме, јединствени матични број грађана ‒ ЈМБГ) и лични подаци о родитељу / другом законском заступнику (име и презиме, адреса електронске поште, контакт телефон).
Сврха обраде података на порталу Моја средња школа је утврђивање чињеница неопходних у поступку уписа ученика у средњу школу, a у складу са чланом 19. Закона о основама система образовања и васпитања ("Службени гласник РС", бр. 88/17, 27/18 – др. закон, 10/19 и 6/20), односно чланом 33, 36, 36а и 38. Закона о средњем образовању и васпитању („Службени гласник РС”, бр. 55/13, 101/17, 27/18 – др. закон и 6/20).

Srednja škola koja organizuje prijemni ispit je rukovalac podacima kada obavlja poslove vezane za prijem prijave, realizaciju prijemnog ispita, pregledanja testova, ispitivanje kandidata, utvrđivanje osvojenog broja bodova na svakom testu i unos tih bodova u centralnu bazu. Srednja škola je rukovalac podataka o šifri učenika, imenu i prezimenu učenika i JMBG-u i kada obavlja poslove upisa u srednju školu.

Средња школа која организује пријемни испит je руковалац подацима када обавља послове везане за пријем пријаве, реализацију пријемног испита, прегледања тестова, испитивање кандидата, утврђивање освојеног броја бодова на сваком тесту и унос тих бодова у централну базу. Средња школа је руковалац података о шифри ученика, имену и презимену ученика и ЈМБГ-у и када обавља послове уписа у средњу школу.

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu je obrađivač podataka kada obavlja poslove koji se odnose na čuvanje, sprovođenje mera zaštite i obezbeđivanja sigurnosti i bezbednosti podataka u Državnom centru za čuvanje i upravljanje podacima, u skladu sa propisima kojima se uređuju elektronska uprava i informaciona bezbednost.

Канцеларијa за информационе технологије и електронску управу je обрађивач података када обавља послове који се односе на чување, спровођење мера заштите и обезбеђивања сигурности и безбедности података у Државном центру за чување и управљање подацима, у складу са прописима којима се уређују електронска управа и информациона безбедност.

Ministarstvo je obrađivač podatka o šifri učenika prilikom praćenja stanja u oblasti srednjeg obrazovanja i vaspitanja.

Министарство је обрађивач податка о шифри ученика приликом праћења стања у области средњег образовања и васпитања.

Portalu Moja srednja škola možete pristupiti kao neautorizovan i autorizovan korisnik. Autorizovani korisnik može biti isključivo roditelj ili drugi zakonski zastupnik koji ima odgovarajuća prava pristupa do podataka o konkretnom učeniku na Portalu Moj esDnevnik. Autorizovanom korisniku, odnosno korisniku koji se autorizuje preko Portala Moj esDnevnik, omogućene su sledeće elektronske usluge:

Порталу Моја средња школа можете приступити као неауторизован и ауторизован корисник. Ауторизовани корисник може бити искључиво родитељ или други законски заступник који има одговарајућа права приступа до података о конкретном ученику на Порталу Мој есДневник. Ауторизованом кориснику, односно кориснику који се ауторизује преко Портала Мој есДневник, омогућене су следеће електронске услуге:

  1. podnošenje elektronske prijave za polaganje prijemnih ispita
  2. подношење електронске пријаве за полагање пријемних испита
  3. podnošenje prigovora na rezultate završnog ispita
  4. подношење приговора на резултате завршног испита
  5. podnošenje elektronske liste želja
  6. подношење електронске листе жеља
  7. podnošenje elektronske prijave za upis u srednju školu
  8. подношење електронске пријаве за упис у средњу школу

Portal Moj esDnevnik sa portalom Moja srednja škola, prilikom autorizacije, deli Vaše podatke: ime i prezime, adresa elektronske pošte iz sistema esDnevnik, adresa elektronske pošte sa Portala za elektronsku identifikaciju (ukoliko se prijavljujete preko portala eid.gov.rs), jedinstveni matični broj učenika za kog imate pravo pristupa na Portalu Moj esDnevnik i šifru osnovne škole u kojoj je učenik evidentiran.

Портал Мој есДневник са порталом Моја средња школа, приликом ауторизације, дели Ваше податке: име и презиме, адреса електронске поште из система есДневник, адреса електронске поште са Портала за електронску идентификацију (уколико се пријављујете преко портала eid.gov.rs), јединствени матични број ученика за ког имате право приступа на Порталу Мој есДневник и шифру основне школе у којој је ученик евидентиран.

Neautorizovanom korisniku navedene usluge nisu dostupne već isključivo statistički podaci kao i pregled postignuća za konkretnu šifru učenika.

Неауторизованом кориснику наведене услуге нису доступне већ искључиво статистички подаци као и преглед постигнућа за конкретну шифру ученика.

Lica koja koriste podatke su ovlašćena lica srednjih škola i Ministarstva.

Лица која користе податке су овлашћена лица средњих школа и Министарства.

Lični podaci koji su predmet obrade na portalu Moja srednja škola čuvaju se do upisa učenika u školu, odnosno do unosa podataka u evidencije koje škola vodi u skladu sa odredbama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, dok se statistički podaci u vezi sa upisom čuvaju trajno.

Лични подаци који су предмет обраде на порталу Моја средња школа чувају се до уписа ученика у школу, односно до уноса података у евиденције које школа води у складу са одредбама Закона о основама система образовања и васпитања и Закона о средњем образовању и васпитању, док се статистички подаци у вези са уписом чувају трајно.

U skladu sa propisima kojima se uređuje zaštita podataka o ličnosti, kao i propisima kojima se uređuje informaciona bezbednost, preduzete su sve mere radi zaštite podataka od gubljenja, zloupotrebe i neovlašćenog pristupa, otkrivanja, izmene i uništenja.
Sistem funkcioniše na infrastrukturi koja je smeštena u Državnom centru za čuvanje i upravljanje podacima, u skladu sa propisima kojima se uređuje elektronska uprava i informaciona bezbednost, neprekidno je zaštićen od DoS i DdoS napada sa interneta kroz „manage service“, što uključuje: praćenje internet saobraćaja, detekciju napada, skretanje malicioznog saobraćaja na sistem za čišćenje i vraćanje očišćenog saobraćaja ka korisniku. Obezbeđeno je i Web Application Firewall rešenje, specijalizovano za zaštitu veb-aplikacija, implementirano ispred veb-servera kao reverzni proksi radi obezbeđenja detaljne provere. Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu koristi mehanizme za kopiranje i čuvanje podataka (eng. backup) kako bi sprečila potencijalne gubitke podataka, korišćenjem alata poput Veeam Backup i Replication v10.

У складу са прописима којима се уређује заштита података о личности, као и прописима којима се уређује информациона безбедност, предузете су све мере ради заштите података од губљења, злоупотребе и неовлашћеног приступа, откривања, измене и уништења.
Систем функционише на инфраструктури која је смештена у Државном центру за чување и управљање подацима, у складу са прописима којима се уређује електронска управа и информациона безбедност, непрекидно је заштићен од DoS и DdoS напада са интернета кроз „manage service“, што укључује: праћење интернет саобраћаја, детекцију напада, скретање малициозног саобраћаја на систем за чишћење и враћање очишћеног саобраћаја ка кориснику. Обезбеђено је и Web Application Firewall решење, специјализовано за заштиту веб-апликација, имплементирано испред веб-сервера као реверзни прокси ради обезбеђења детаљне провере. Канцеларија за информационе технологије и електронску управу користи механизме за копирање и чување података (енг. backup) како би спречила потенцијалне губитке података, коришћењем алата попут Veeam Backup и Replication v10.

Imate pravo da budete obavešteni o obradi podataka koji se na Vas odnose, kao i o tome koje radnje obrade se vrše, i shodno tome ostvarujete sva prava u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Takođe Vas obaveštavamo da se podaci ne prenose u drugu državu ili međunarodnu organizaciju.

Имате право да будете обавештени о обради података који се на Вас односе, као и о томе које радње обраде се врше, и сходно томе остварујете сва права у складу са одредбама Закона о заштити података о личности. Такође Вас обавештавамо да се подаци не преносе у другу државу или међународну организацију.

Politika privatnosti

PORTAL MOJA SREDNJA ŠKOLA
ПОРТАЛ МОЈА СРЕДЊА ШКОЛА

Moja srednja škola je specijalizovani portal posvećen završnom ispitu i upisu u srednje škole, za škole čiji su osnivači Republika Srbija, autonomna pokrajina ili organizacija lokalne samouprave.

Моја средња школа је специјализовани портал посвећен завршном испиту и упису у средње школе, за школе чији су оснивачи Република Србија, аутономна покрајина или организација локалне самоуправе.

Portal je napravljen u saradnji sa Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu, koja pruža kontinuiranu tehničku podršku za projektovanje, usklađivanje, razvoj i funkcionisanje sistema, uz obezbeđivanje mera zaštite, sigurnosti i bezbednosti podataka, u skladu sa propisima kojima se uređuju elektronska uprava i informaciona bezbednost.

Портал је направљен у сарадњи са Канцеларијом за информационе технологије и електронску управу, која пружа континуирану техничку подршку за пројектовање, усклађивање, развој и функционисање система, уз обезбеђивање мера заштите, сигурности и безбедности података, у складу са прописима којима се уређују електронска управа и информациона безбедност.

POLITIKA PRIVATNOSTI
ПОЛИТИКА ПРИВАТНОСТИ

Internet portalom Moja srednja škola upravlja Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i odgovorno je za sadržaj koji se na njemu nalazi a u skladu sa politikom privatnosti i Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Интернет порталом Моја средња школа управља Министарство просвете, науке и технолошког развоја и одговорно је за садржај који се на њему налази а у складу са политиком приватности и Законом о заштити података о личности.

Osnovna škola
Osnovna škola